What the heck is The Cursing Hedgehog?!

Kiroileva siili syntyi taidehistorian luennolla EVTEK muotoilusinstituutissa Tikkurilassa syksyllä 2003, jolloin Milla Paloniemi oli juuri aloittanut graafisen suunnittelun opinnot. Milla piirusteli normaaliin tapaansa muistiinpanojensa lomaan ruutuvihkon reunamiin erilaisia otuksia. Sitten yhtäkkiä – sen kummemmin miettimättä – hän piirsi pienen stripin siilistä, jota suututti ajatus matojen syömisestä. Millasta tuntui huvittavalta laittaa niinkin sympaattisen ja viattoman oloinen pikku otus kuin siili päästelemään ärräpäitä oikein olan takaa. Myöhemmin taiteilija on ajatellut, että ehkäpä hän vain oli lopullisen kyllästynyt piirtelemään söpöjä ”kilttejä” eläimiä ja halusi tuoda hahmoon jotain särmää. Siili oli kenties myös jonkinlaista Paloniemen henkilökohtaista anarkiaa opinahjoaan kohtaan; hän halusi piirtää jotain yksinkertaista ja rosoista tarkkuutta ja harkintaa vaativien koulutehtävien ohella, tehdä jotain mikä tuntui omalta.

Ensimmäiset stripit olivat Paloniemen mielestä niin ”huonoa läppää”, että hän päätti laittaa ne nettiin esille Virhe.org-sivustolle ihan vaan mielenkiinnosta saada tietää, mitä muut ajattelisivat. Saman tien alkoi sivujen kävijämäärä lisääntyä ja nuorelle taiteilijalle alkoi sadella sähköpostia ja positiivisia kommentteja. Kansa vaati lisää, joten Milla ryhtyi ideoimaan lisää strippejä ärhäkkäästä piikkipallosta. Niin alkoi Siilin tarina. Siilin maine netissä kasvoi Virhe.org sekä Aukea.net-sivustoilla ja sitä jaettiin ympäriinsä. Ihmiset alkoivat vaatia Siiliä painetussa muodossa; se haluttiin omistaa! Strippejä ei vielä tuolloin ollut tarpeeksi, mutta marraskuussa vuonna 2004 Milla keksi valokopioida mustavalkoisen Kiroileva siili -seinäkalenterin vuodelle 2005. Kalenteri sisälsi 12 kuvaa Siilistä eri vuodenaikoina ja kannet. Ripustusta varten Milla väkersi ystävien avustuksella kalenterien ylälaitaan rautalangasta lenkit. Paloniemi myös väritti tusseilla jotkin kappaleet. Kalentereita postiteltiin halukkaille marraskuusta 2004 aina toukokuulle 2005 saakka, Paloniemen äidin kopioidessa niitä aina tarvittaessa lisää työpaikallaan Vaasassa.

Seuraava askel oli omakustannealbumi, jota Paloniemi myi Helsingin sarjakuvafestivaalien pienlehtipuolella syksyllä 2005. Kyse oli todellisesta omakustanteesta, joka toteutettiin valokopioimalla ja leikkaamalla sivut itse lähipiirin avustuksella. Lehden kulmaan napautettiin yksi niitti. Lehdykän rosoisesta ulkonäöstään huolimatta Paloniemi myi ne festivaaleilla loppuun ja postitteli niitä vielä myöhemmin halukkaille. Yhteensä lehtiä kopioitiin yli 250 kappaletta. Tämän jälkeen siilijutut jäivät hetkeksi jäihin koulun viedessä taiteilijan aikaa. Samaan aikaan IRC-galleriaan tuli mahdollisuus ladata sinne laitettuja kuvia puhelimien taustakuviksi. Joku pyysi Millaa postaamaan Siilikuvan, jotta saisi ladattua sen puhelimeensa. Milla teki työtä käskettyä ja eipä aikaakaan, kun hänelle alkoi ilmestyä jopa satoja kommentteja ja ylläpidon viestejä: ”Kuvasi on ladattu puhelimen taustakuvaksi.” Siili äänestettiin myös ”Päivän kuvaksi”.

Syksyllä vuonna 2006 Paloniemi julkaisi omakustanteena uuden, painetun albumin (pehmeäkantinen, 2 strippiä per sivu), josta teetettiin lopulta 3 painosta (yhteensä 1800 kappaletta), jotka myytiin loppuun. Samoihin aikoihin Milla allekirjoitti kustannussopimuksen Sammakko -kustannusosakeyhtiön kanssa. Siili teki lopullisen läpimurtonsa suuren yleisön tietouteen, kun se julkaistiin Ilta-Sanomissa tammikuussa 2007 Kuukauden kotimaisena sarjakuvana. Ilta-Sanomat sai siilistrippien julkaisusta enemmän positiivista palautetta kuin mistään muusta sarjasta koskaan aiemmin. Tämän jälkeen omakustanteen myynti nousi niin, että se oli tammikuun 4. myydyin teos Akateemisessa kirjakaupassa. Aikaisemmin sarjakuvista samaiselle listalle on päässyt ainoastaan Juban Viivi & Wagner. Siili teki historiaa olemalla ensimmäinen omakustanne-sarjakuva, joka on yltänyt moiseen.

Helmikuussa 2007 Sammakko julkaisi kovakantisen Kiroileva siili -strippikokoelman, joka oli samalla myös Paloniemen opinnäytetyö EVTEK muotoiluinstituutista (nyk. Metropolia). Albumi nousi useiksi kuukausiksi Suomen myydyimpien kirjojen kärkisijoille. Kakkosalbumi ilmestyi helmikuussa 2008 ja sitä seuraavat kolmonen, nelonen, vitonen ja kutonen jälleen vuoden välein. Seitsemäs albumi julkaistiin syksyllä 2015 ja kahdeksas keväällä 2018. Kiroileva siili – 10 v. JUHLAKIRJA julkaistiin keväällä 2014. Englanninkielinen versio ykkösalbumista ”The Cursing Hedgehog” näki päivänvalon 2011. Siilistä on saatavilla oheistuotteita, joista löydät lisätietoja Tuotteet-osiosta. Siili-seinäkalentereita on julkaistu alkaen vuodesta 2007.

Ensimmäiset siilistripit näyttivät tältä

Fruquently asked questions

– Nettisivuille, Facebookiin ja Instaan päivittyy Siilin kuulumisia säännöllisin väliajoin. Suunnitteilla on myös ulkomaanvalloitusta, teatterimusikaalia, mobiilipeliä ja uusia oheistuotteita. Seinäkalenteri vuodelle 2020, ”Siilin Rakkausalbumi” sekä 9. albumi ovat työn alla.

– Siilin sivut on käännetty englanniksi, klikkaa brittilippua oikeassa yläkulmassa. Sarjikset-osiossa on englanniksi käännettyjä (käännös: Dan Rhodes + Elina Koskelin) ja tekstattuja strippejä, joita voi lukea myös The Cursing Hedgehog -albumista, joka julkaistiin keväällä 2011. Muutama strippi käännettiin (käännös: Jocke Laitala) myös ruotsiksi syksyllä 2009 Göteborgin kirjamessuilla ilmestyneeseen esitteeseen liittyen Burning Bridge -hankkeeseen. Norjaksi Siiliä julkaistiin Kollektivet -lehdessä kesällä 2012. Siilillä on myös englannin kielinen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/TheCursingHedgehog/

– Millan itse tekemiä Siili-animaatioita on nähtävillä kaksi kappaletta YouTubessa. Sen lisäksi samalla kanavalla on otteita Ylen Radioteatterin Kiroileva siili -kuunnelmasta: https://www.youtube.com/playlist?list=PLwbH2sznwfMwby2v1k6xT7dB10QnQQCdf

– Kiroilevasta siilistä on suunnitteilla myös mobiilipeli sekä punk-musikaali.

– ”Siilihahmoissa ja minussa on paljonkin yhteisiä piirteitä, en kiellä, mutten myöskään myönnä, että se suoranainen omakuva olisi. Jokainen hahmo on minulle omalla tavallaan rakas ja niitä on mukava piirtää. Jokainen strippi on omalla tavallaan henkilökohtainen.” Milla kertoo.

– Siiliä v***ttaa! Siilin voi myös ajatella kiroavan lukijansa puolesta. Siili on äkkipikainen, kiihkeä ja tunteellinen tyyppi, joka antaa tulla ajatuksensa ulos suodattamatta, eikä sen tarvitse kumarrella ketään.

– “Ideoita putkahtelee milloin mistäkin. Aluksi strippien piirtäminen oli helppoa, koska niissä toistui aina sama kaava. Myöhemmin olen tuonut strippeihin enemmän siilihahmojen eri persoonia ja kertonut myös pidempiä tarinoita (stripeiksi jaoteltuina) siilien seikkailuista. Oman elämän tilanteista tulee tietenkin myös ideoita, mutta ei niin suoraan kuin voisi kuvitella; kaikki ideat kulkevat siilien kautta. Vertaisin strippien piirtämistä impronäyttelemiseen, mietin aloittaessani ”what would Siili do?” Sarja keskittyy hyvin pitkälti eri hahmojen väliseen kanssakäymiseen. Se on nk. ”siilisuhdesarjakuvaa”.” Milla kertoo.

– Vaikka Siili ei ensisijaisesti mikään poliittinen pilapiirros olekaan, on se aina ollut oman tiensä kulkija ja kironnut vuosien varrella mm. ilmastonmuutosta, koulu- ja työpaikkakiusausta, tehotuotantoa, turkistarhausta, roskausta, natseja ja hetero-pridea. Paloniemi ei ole koskaan pelännyt lainata hahmoaan taistelemaan hyvän asian puolesta. Siili on aina heikomman puolella.

– ”Idea tuotteistamiseen lähti faneilta. Minulle alkoi jo Siilin ihan alkuvaiheilla tulla toiveita esim. t-paidoista ja kyseltiin lupia saada painattaa omia. En nähnyt tuotteistamiselle mitään estettä, joten Siilin sivuille nousi nettikauppa, josta saatoin valita haluamani tuotteet ja lähettää painoon niihin sopivat kuvat.

Innostuin homman helppoudesta ja mahdollisesta tulossa olevasta rahasta niin, etten pahemmin pysähtynyt miettimään, mitkä olisivat sopivia tuotteita, vaan valitsin vähän kaikkea taskumateista ja tupakansytyttimistä pipoihin. Tulin kuitenkin melko nopeasti katumapäälle ja pienensin tuotevalikoimaa ”Siilille sopivammaksi”.

Lopulta päätin unohtaa nettikaupan ja siirryin pääosin tekemään vuosien ajaksi yhteistyötä turkulaisen Newtop Oy:n kanssa. Alun sähläyksestä viisastuneena olen nykyisin hyvin tarkka siitä, mitä ja millaisia tuotteita Siilistä tehdään. Peräänkuulutan erityisesti niiden kestävyyttä, ympäristöystävällisyyttä ja eettisyyttä. Olen vahvasti mukana valvomassa Siilin tuotteistamista, joten markkinoille ei ilmesty mitään, jota en ole itse hyväksynyt. Yritän valita tuotteita, jotka ovat tarpeellisia, sopivat Siilin henkeen ja tukevat sarjakuvaa, sekä tietenkin kunnioittavat fanien toiveita. Siiliä ei todellakaan paineta ihan minne tahansa; jokainen tuote on tarkkaan harkittu ja perusteltu.” Milla kertoo.

Login

Lost your password?