Mikä ihmeen Kiroileva siili?!

Kiroileva siili syntyi taidehistorian luennolla EVTEK muotoilusinstituutissa Tikkurilassa syksyllä 2003, jolloin Milla Paloniemi oli juuri aloittanut graafisen suunnittelun opinnot. Milla piirusteli normaaliin tapaansa muistiinpanojensa lomaan ruutuvihkon reunamiin erilaisia otuksia. Sitten yhtäkkiä – sen kummemmin miettimättä – hän piirsi pienen stripin siilistä, jota suututti ajatus matojen syömisestä. Tuntui huvittavalta laittaa niinkin sympaattisen ja viattoman oloinen pikku otus kuin siili päästelemään ärräpäitä. ”Se oli sellaista söpöä anarkiaa”.

Ensimmäiset stripit päätyivät esille Virhe.org-sivustolle. Saman tien alkoi sivujen kävijämäärä lisääntyä ja nuorelle taiteilijalle alkoi sadella sähköpostia ja positiivisia kommentteja. Kansa vaati lisää, joten Milla ryhtyi ideoimaan lisää strippejä ärhäkkäästä piikkipallosta. Niin alkoi Siilin tarina. Siilin maine netissä kasvoi Virhe.org sekä Aukea.net-sivustoilla ja sitä jaettiin ympäriinsä. Ihmiset alkoivat vaatia Siiliä painetussa muodossa; se haluttiin omistaa! Strippejä ei vielä tuolloin ollut tarpeeksi, mutta marraskuussa vuonna 2004 Milla keksi valokopioida mustavalkoisen Kiroileva siili -seinäkalenterin vuodelle 2005. Kalenteri sisälsi 12 kuvaa Siilistä eri vuodenaikoina ja kannet. Ripustusta varten Milla väkersi ystävien avustuksella kalenterien ylälaitaan rautalangasta lenkit. Paloniemi myös väritti tusseilla jotkin kappaleet. Kalentereita postiteltiin halukkaille marraskuusta 2004 aina toukokuulle 2005 saakka.

Seuraava askel oli omakustannealbumi, jota Paloniemi myi Helsingin sarjakuvafestivaalien pienlehtipuolella syksyllä 2005. Kyse oli todellisesta omakustanteesta, joka toteutettiin valokopioimalla ja leikkaamalla sivut itse lähipiirin avustuksella. Lehden kulmaan napautettiin yksi niitti. Lehdykän rosoisesta ulkonäöstään huolimatta Paloniemi myi ne festivaaleilla loppuun ja postitteli niitä vielä myöhemmin halukkaille. Yhteensä lehtiä kopioitiin yli 250 kappaletta. Samoihin aikoihin IRC-galleriaan tuli mahdollisuus ladata sinne laitettuja kuvia puhelimien taustakuviksi. Joku pyysi Millaa postaamaan Siilikuvan, jotta saisi ladattua sen puhelimeensa. Milla teki työtä käskettyä ja eipä aikaakaan, kun hänelle alkoi ilmestyä jopa satoja kommentteja ja ylläpidon viestejä: ”Kuvasi on ladattu puhelimen taustakuvaksi.” Siili äänestettiin myös ”Päivän kuvaksi”.

Syksyllä vuonna 2006 Paloniemi julkaisi omakustanteena uuden, painetun albumin (pehmeäkantinen, 2 strippiä per sivu), josta teetettiin lopulta 3 painosta (yhteensä 1800 kappaletta), jotka myytiin loppuun. Tuolloin Milla allekirjoitti vihdoin kustannussopimuksen Sammakko -kustannusosakeyhtiön kanssa. Siili teki lopullisen läpimurtonsa suuren yleisön tietouteen, kun se julkaistiin Ilta-Sanomissa tammikuussa 2007 Kuukauden kotimaisena sarjakuvana. Ilta-Sanomat sai siilistrippien julkaisusta enemmän positiivista palautetta kuin mistään muusta sarjasta koskaan aiemmin. Tämän jälkeen omakustanteen myynti nousi niin, että se oli tammikuun 4. myydyin teos Akateemisessa kirjakaupassa. Aikaisemmin sarjakuvista samaiselle listalle on päässyt ainoastaan Juban Viivi & Wagner. Siili teki historiaa olemalla ensimmäinen omakustanne-sarjakuva, joka on yltänyt moiseen.

Helmikuussa 2007 Sammakko julkaisi ensimmäisen kovakantisen Kiroileva siili -strippikokoelman, joka oli samalla myös Paloniemen opinnäytetyö EVTEK muotoiluinstituutista. Albumi nousi useiksi kuukausiksi Suomen myydyimpien kirjojen kärkisijoille. Kakkosalbumi ilmestyi helmikuussa 2008 ja sitä seuraavat kolmonen, nelonen, vitonen ja kutonen jälleen vuoden välein. Seitsemäs albumi julkaistiin syksyllä 2015 ja kahdeksas keväällä 2018. Kiroileva siili – 10 v. JUHLAKIRJA julkaistiin keväällä 2014. Englanninkielinen versio ykkösalbumista ”The Cursing Hedgehog” näki päivänvalon 2011. Siilistä on saatavilla oheistuotteita, joista löydät lisätietoja Tuotteet-osiosta. Siili-seinäkalentereita on julkaistu alkaen vuodesta 2007.

Siilin tarina jatkuu…

Kurkkaa tuoreimmat kuulumiset Siilin facebookista ja instagramista.

Mikäli haluat julkaista/käyttää Kiroilevaa siili-hahmoa tai tiedät jonkun joka haluaa, otathan yhteyttä: milla (at) kiroilevasiili.fi

Ensimmäiset siilistripit näyttivät tältä

Kurkkaa tuoreimmat kuulumiset Siilin facebookista ja instagramista.